Verslag acne tarda van Martine de Vries | Huidtherapeut Laserkliniek Zwolle
Martine schreef in een samenwerking met onze orthomoleculaire arts het volgende over acne tarda:

Vakinhoudelijk handelen: acne tarda en hormonen.
Doel: voorkomen van overbodig behandelen door huidtherapeut.
Eindpunt: efficiënt en effectief behandelen door tijdig door te verwijzen.

Kennis

Door verdieping in acne tarda en het contact met Franca van der Smit is mijn kennis over de interne- en externe factoren die een grote rol spelen bij acne tarda enorm vergroot. Ik ben geïnformeerd over de verschillen tussen een diëtiste en orthomoleculair arts en weet nu naar wie ik moet doorverwijzen.

Samenwerken

Een orthomoleculair arts biedt hoofdlijnen omtrent gezonde voeding en een diëtiste is geschikt voor mensen met detailvragen. Daarnaast weet ik nu dat wij als huidtherapeut fantastisch kunnen samenwerken met orthomoleculair artsen. Wij behandelen de buitenkant en een orthomoleculair arts de binnenkant. Door de samenwerking kunnen littekens worden voorkomen, een geweldige winst voor mensen met acne tarda. Tot slot heb ik kennis opgedaan in de vragen die ik kan toevoegen aan mijn intake gesprekken. Door tijdig te kunnen doorverwijzen is het aan mij de taak symptomen te herkennen.

Vanaf nu vraag ik naar buikklachten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, ontlasting en de frequentie hiervan, voedingspatronen, stressfactoren, leefstijl en anticonceptie. En vanaf nu kan ik ook echt iets met de verkregen antwoorden van deze vragen en kan ik aan de hand hiervan mijn multidisciplinair behandelplan opstellen.

Effectief en efficiënt behandelen

De beste zorg voor patiënten met acne tarda in het gelaat bestaat uit een nauwe samenwerking tussen huidtherapeuten en andere deskundigen, waaronder een orthomoleculair arts. Op die manier krijgt de patiënt een effectieve en efficiënte behandeling waarbij aandacht wordt besteed aan zowel de buitenkant- als de binnenkant. De kern wordt aangepakt i.p.v. alleen symptoombestrijding. Er worden lange termijn resultaten behaald en de kans op littekens wordt aanzienlijk verkleind.