HEALTh

FACE

Body

REFLEQT

contact

MENUZOEKAFSPRAAK085 - 303 8459

Eerste hulp bij Acne

13
-
01
-
2018

Artikel van Refleqt Clinic in Cosmo Girl

Combinatie van

VAN BINNEN / Omdat vanbuiten bestrijden eigenlijk heel onlogisch is, stapte ik naar een orthomoleculair arts. Deze gaat op zoek naar de oorzaakvan de acne. Met behulp van een bloedonderzoek en een ontlastingstest wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt. Vaak zorgen hormonale verstoringen voor acne en die verstoringen kunnen veroorzaakt worden door spijsverteringsproblemen of voedselintoleranties. Want waarom zou de ene tiener wel acne hebben en de andere niet, terwijl ze allemaal hormoonschommelingen hebben? Drs Franca van der Smit (Orthomoleculair en Cosmetisch arts): ‘De huid is een weerspiegeling van onze gezondheid, met name de gezondheid van de darmen. Als je een onrustige acnehuid hebt, duidt dit op een verstoring in je lichaam.’ / Franca: Ook als je de testen (nog) niet hebt laten doen, kun je je levensstijl eens onder de loep nemen. Zo is, naast voeding, ontspanning belangrijk. Volgens recent onderzoek (juli 2015) kun je vanbinnen je acne al aanpakken door te letten op snelle en geraffineerde suikers. Denk hierbij aan pure suiker, wit brood en witte pasta’s en vervang ze door volkoren varianten. Ook koemelkeiwitten doen niet veel goeds voor een acnehuid, net als transvetten en verzadigde vetten. Eet daarom veel groenten en fruit met een lage glycemische index (google maar eens!) en eet meer vette vis. Daar zit namelijk veel omega 3 in en dat werkt als een ontstekingsremmer. Drink hierbij anderhalf tot twee liter water verdeeld over de dag en je bent al een heel eind.

Eerste hulp bij Acne, Artikel van Refleqt Clinic in Cosmo Girl

binnen & buiten

VAN BUITEN/ Om onzuiverheden en puistjes (oftewel actieve acne) te verminderen, kun je ook ‘vanbuiten’ aan de slag. Hiervoor ging ik naar huidtherapeut Annelijn van Ierland, die mij een combinatiebehandeling geeft met peelings, laser en IPL therapie. Annelijn: ‘Ik kijk eerst goed naar het huidbeeld. Zijn het met name grote ontstekingen of juist kleinere talgophopingen? Het belangrijkst is tijdig behandelen, om de kans op acnelittekens te verkleinen.’ De combinatie van behandelingen is dus per persoon verschillend. Zo wordt een peeling met glycolzuur of salicylzuur gebruikt om poriën minder te laten verstoppen. Een peeling klinkt eng, maar het houdt de huid intact. Salicylzuur is bijvoorbeeld vet oplosbaar en dringt diep door in de poriën, terwijl het ook ontstekingsremmend werkt. Lasers en IPL-behandelingen ken je misschien wel, maar er zit wel een duidelijk verschil in: laser is gefocust op een specifiek doel in de huid met één licht dat de talgklieren en de acnebacterie bereikt, terwijl IPL uit meerdere kleuren licht bestaat, minder gefocust is en zich meer op rode restplekjes richt. / Daarnaast is je huidverzorging thuis natuurlijk belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld geen agressieve middelen. Wel kunnen thuis peelings een uitkomst zijn. Zo hebben Jetske Ultee en Paula’s Choice producten die salicylzuur of glycolzuur bevatten. Weliswaar minder dan bij een huidtherapeut, maar ze zijn voor dagelijks ‘onderhoud’ heel geschikt. Onzuiverheden ontstaan namelijk door een porie die verstopt raakt door een opstapeling van dode huidcellen, die de huid normaal vanzelf kwijtraakt. Maar door de extra talg die aangemaakt wordt, blijven de cellen vastzitten en raken de poriën verstopt. Die verstopping ga je met een exfolierend product (geen scrub) tegen. In huis halen dus!

Een puistje hier en daar hoort bij je puberteit. Maar wat als je gezicht, borst of rug constant vol ontstekingen zit? Dan heb je helaas te maken met acne. Refleqt Clinic Haarlem
Zelf heb ik al sinds mijn vijftiende te maken met acne. Ik ken de opmerkingen ‘gebruik je niet gewoon te veel make-up?’ ‘Moet je maar geen chocolade meer eten’ en het altijd pijnlijke ‘Ik heb ook wel eens een puist.’ Na zo’n beetje alles geprobeerd te hebben –inclusief als tijdelijke oplossing (lees: onderdrukking) de pil- heb ik het nu eindelijk onder controle. And I’ll spread the word.

Artikel van Refleqt Clinic in Cosmo Girl