HEALTh

FACE

Body

REFLEQT

contact

MENUZOEKAFSPRAAK085 - 303 8459

Ieder z'n vak

11
-
10
-
2017

Zij maken hun droom waar. Artikel in het vakblad 'Zorg' voor Haarlem en omstreken

Een eigen praktijk is voor veel medici een droom. Franca van der Smit en Marieke Apon waagden allebei de stap. “Dit is pas het begin.”

Zodra de zware voordeur achter je dichtvalt, is de drukte van de straat verdwenen. In de hagelwitte ontvangstruimte van REFLEQT, een anti-aging kliniek voor gezondheid en schoonheid, heerst serene rust. Dat was precies wat medisch directeur Franca van der Smit voor ogen had, toen zij vorig jaar haar bedrijfsplan schreef. In de kliniek kun je terecht voor orthomoleculaire consulten, cosmetische behandelingen en een gezondheidscheck. “Waarom gaan we wel twee keer per jaar naar de tandarts om ons gebit te laten controleren”, vraagt Van der Smit zich hardop af, “maar raadplegen we een dokter pas als we klachten hebben? Voorkomen is beter dan genezen. Ook voor je portemonnee.” 

Uiterlijk

Als orthomoleculair arts behandelt Van der Smit lichamelijke en psychische klachten met gezonde voeding, voedingssupplementen en leefstijlveranderingen. “Veel van onze cliënten hebben klachten waarop de reguliere geneeskunde geen antwoord weet: chronische hoofdpijn, prikkelbare darmen, huidklachten. We behandelen geen ernstige ziekten. Als ik die vermoed, verwijs ik altijd door naar de huisarts. Ik ben groot voorstander van samenwerking.” De cosmetische behandelingen staan bij REFLEQT vooral in het teken van welzijn. “Onze maatschappij is sterk gericht op het uiterlijk”, legt Van der Smit uit. “Uit studies weten we dat aantrekkelijke mensen succesvoller zijn. Onzekerheid of gezondheidsklachten kunnen mensen ervan weerhouden de doelen in hun leven te bereiken. Met een stralend uiterlijk en een gezonde, egale huid heb je gewoon meer kansen. REFLEQT is de enige kliniek in Nederland die cosmetische behandelingen combineert met orthomoleculaire geneeskunde. Daarmee pakken wij zowel de symptomen als de oorzaak van de klachten aan.”

‍Van der Smit: 'Iedereen verdient een eerlijke kans.' - Refleqt Clinic Haarlem
‍Van der Smit: 'Iedereen verdient een eerlijke kans.'

Onder één dak

Marieke Apon: 'We zijn erg trots.' - Refleqt Clinic Haarlem
‍Marieke Apon: 'We zijn erg trots.'

Weldadige rust tekent ook de sfeer in Praktijk Onder De Linde. Niets verraadt er de volle agenda’s van verloskundigen Marieke Apon en Eefje Verdonk, die vorig jaar september samen met praktijkmanager Arno Walter de praktijk openden. Ze hanteren bewust ruime consulten voor controleafspraken. “Eefje en ik werkten jarenlang als waarnemer voor verschillende praktijken”, vertelt Apon. “Tien minuten per controle was vaak de standaard, maar dat vonden wij niet prettig werken. Kwam iemand met serieuze klachten, dan liep al snel het spreekuur uit en hoorde je de wachtruimte volstromen.” In hun eigen praktijk bieden Apon en Verdonk een breed scala van aanvullende diensten: medische en pretecho’s, yoga, massages, voedingsconsulten en een coach om aanstaande moeders en vaders te begeleiden naar een soepele bevalling. “Alle zorg die je als zwangere zou wensen, onder één dak”, glundert Apon. Want dat was het tweede punt waar zij en Verdonk zich aan stoorden: het doorverwijzen. “Zwangere vrouwen vliegen van hot naar her. Hier controle, daar bloedprikken, ergens anders een echo laten maken en vervolgens door naar de diëtiste. Bij ons kunnen ze deze afspraken combineren en dat geeft rust.”

Vlotte bevalling

Vanuit het oogpunt dat een vrouw doorgaans niet heel vaak zwanger is in haar leven, hebben Apon en Verdonk ‘ontzorgen’ tot hun missie verheven. “Het is belangrijk om stil te staan bij wat er in je lichaam en psyche gebeurt. Een goede voorbereiding is alles. Maar iedereen is druk met werk, familie en vrienden of het gezin - als er al kinderen zijn. Wij besteden veel persoonlijke aandacht aan onze cliënten. Dat geeft zelfvertrouwen, ook om de bevalling in te gaan.” Het ontzorgen zit verder in kleine dingen: spreekuur in de avond, gratis parkeren, goede bereikbaarheid per mail, telefoon en What’s App. Of het werkt? Apon glimlacht. “We hebben het afgelopen jaar minder overdracht naar de gynaecoloog gehad dan we als waarnemer gewend waren. En de bevallingen verliepen tot nu toe heel vlot.” 

Overbrugging

Het opzetten van een medische praktijk heeft nogal wat voeten in aarde. Een stevig bedrijfsplan schrijven, geschikt pand zoeken, inrichten, contracten afsluiten met zorgverzekeraars, een website bouwen en flink investeren. Van der Smit nam een adviseur in de arm om de twee behandelkamers van REFLEQT te laten voldoen aan alle medische richtlijnen. Ze schreef een kwaliteitshandboek en oriënteert zich nu op de aanschaf van een laser voor huidbehandelingen. Apon en Verdonk investeerden onder meer in innovatieve echoapparatuur. Daarnaast hadden zij voor de start van hun praktijk nóg een opmerkelijke wens. “Verloskunde valt in de basisverzekering”, vertelt Apon, “maar wij krijgen onze declaraties pas vergoed als het kind geboren is. De eerste negen maanden hadden we dus behoefte aan een overbruggingskrediet.” De verloskundigen legden hun bedrijfsplan voor aan verschillende banken en kozen voor Rabobank Haarlem en Omstreken. “Vanwege de gespecialiseerde afdeling en hun kennis van de medische wereld. Wij hadden best hoge eisen wat betreft ons pand, de inrichting en de faciliteiten. Sommige daarvan bleken niet haalbaar. Daarin heeft de Rabobank goed meegedacht.” Van der Smit leende voor de start van REFLEQT slechts een deel van de investeringen – ze onderneemt graag met zo min mogelijk risico. “De Rabobank werd mij aangeraden door andere ondernemers, maar kwam ook als beste uit de test voor starters. Ik vind het prettig een vaste contactpersoon te hebben. Evelyn van Straaten heeft veel ervaring met medici en is heel betrokken. Ze heeft me perfect begeleid. Het is ook een voordeel dat de Rabobank lokaal geworteld is. Evelyn kent de omgeving en mijn doelgroep.” 

Vleugels

Het afgelopen jaar groeide Praktijk Onder De Linde uit tot een praktijk met drie verloskundigen, drie yogadocentes, twee masseurs, twee echoscopisten, een lactatie- en een voedingsdeskundige, een coach en een praktijkmanager. Apon en Verdonk voelen zich inmiddels, behalve verloskundige, ook echt ondernemer. “We bruisen van de ideeën en zien nog zo veel meer manieren om zwangere vrouwen in de watten te leggen. Dit is pas het begin!” Het team van REFLEQT bestaat inmiddels uit twee cosmetische artsen, een huidtherapeute en een orthomoleculair diëtist. Ook Van der Smit broedt op nieuwe plannen. Haar volgende uitdaging? “Meer doen met gezonde voedingsproducten en mensen bewust maken van wat voeding voor ze kan doen. In de wereld van de darmen valt nog veel te ontdekken.”

'Onze adviseur kwam de nieuwe praktijk bekijken. Dát noem ik betrokkenheid.'

Download hier het hele artikel.