HEALTh

FACE

Body

REFLEQT

contact

MENUZOEKAFSPRAAK085 - 303 8459

Rimpels verwijderen met cacao?

7
-
05
-
2017

Geschreven door: Dokter Franca van der Smit|

De inname van cacao-flavanolen/flavonoïden vermindert rimpels en verbetert de elasticiteit van de huid van oudere vrouwen. Aan de Koreaanse studie namen 62 vrouwen in de leeftijd van 43 tot 86 jaar deel. De vrouwen hadden zichtbare rimpels in hun gezicht. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende 24 weken dagelijks een cacaodrank met 320 mg cacao-flavanolen of een placebodrank. Aan het begin van de studie, na 12 en 24 weken werd de elasticiteit, het vochtgehalte en de rimpelvorming van de huid bepaald. Dit tezamen bepaalde de zogenaamde ‘ruwheidswaarde’.

Bij de vrouwen die de cacaodrank kregen was de ruwheidswaarde aan het einde van de studie met 7% significant lager dan bij de vrouwen in de placebogroep. Ook leidde de inname van cacao-flavanolen tot een significante verbetering van de elasticiteit van de huid na 12 en 24 weken. Er werd echter geen verschil tussen beide groepen gezien voor wat betreft het vochtgehalte en de barrièrefunctie van de huid.

Cacao-flavanolen hebben een gunstige invloed op de huid en suppletie met deze flavanolen kan preventief ingezet worden om rimpelvorming tegen te gaan.

Advies:

Ik adviseer pure chocolade te eten, dat wil zeggen chocolade met een minimaal cacao percentage van 72 %. 20 gram, dat zijn vaak 2 stukjes, is gezond en voldoende gezien pure chocolade 1590 mg cacao-flavanolen per 100 gram bevat. Bedenk wanneer je meer chocolade gaat eten dat chocolade veel calorieën bevat, dus probeer het echt bij de maximaal 20 gram te houden.Mijn voorkeur heeft bovendien de rauwe chocolade, rauw betekent dat de cacao niet verhit is tijdens het productie proces. Het zal daardoor dus meer nutriënten bevatten.Mijn favoriet: rauwe chocolade.

Je kan ook cacao poeder gebruiken. 100 gram cacaopoeder bevat 3411 mg cacao-flavonolen. Je zou dus 10-12 gram poeder (2 theelepels) aan je smoothie kunnen toevoegen. Je zou ook chocolade melk kunnen maken maar bedenk wel wanneer je de cacao verhit veel werkzame stoffen verloren gaan.Een mooie rauwe cacao poeder: rauwe cacao poeder.

Referentie:

Hyun-Sun Yoon, Jong Rhan Kim, Gyeong Yul Park, Jong-Eun Kim, Dong Hun Lee, Ki Won Lee, and Jin Ho Chung. Cocoa Flavanol Supplementation Influences Skin Conditions of Photo-Aged Women: A 24-Week Double-Blind, Randomized, Controlled Trial. J Nutr. 2016 Jan;146(1):46-50. doi: 10.3945/jn.115.217711. Epub 2015 Nov 18.

Pérez-Jiménez J, Neveu V, Vos F, Scalbert A. Systematic analysis of the content of 502 polyphenols in 452 foods and beverages: an application of the phenol-explorer database. J Agric Food Chem. 2010 Apr 28;58(8):4959-69. doi: 10.1021/jf100128b.