HEALTh

FACE

Body

REFLEQT

contact

MENUZOEKAFSPRAAK085 - 303 8459

Vitamine D tegen atopische dermatitis

3
-
04
-
2018

Vitamine D effectief bij atopische dermatitis

Suppletie met vitamine D kan significant klachten van atopische dermatitis verminderen. Atopische dermatitis is een immuungemedieerde huidontsteking. Het komt tot uiting wanneer genetisch gevoelige personen worden blootgesteld aan bepaalde omgevingsfactoren zoals allergenen uit voeding, bijvoorbeeld eieren, soja en tarwe. Jeuk is het belangrijkste symptoom.

Voor de meta-analyse doorzochten de Chinese wetenschappers diverse medische databanken waaronder Medline, Embase, Web of Science en Cochrane Library. Er werd gezocht naar studies waarin het effect van vitamine D op atopische dermatitis was bestudeerd.

In totaal werden 266 studies gevonden, waarvan er negen voldeden aan de selectiecriteria. Uiteindelijk werden de resultaten van vier gerandomiseerde klinische studies opnieuw geanalyseerd. In de studies werd het effect van vitamine D-suppletie vergeleken met een placebo. Suppletie met vitamine D kon klachten van atopische dermatitis significant met de helft verminderen ten opzichte van een placebo.

Suppletie met vitamine D blijkt effectief bij atopische dermatitis. Aangezien het een meta-analyse betreft zijn er in de onderzochte studies verschillende doses vitamine D gebruikt. Vervolgstudies zijn nodig met een groter aantal proefpersonen en een langere suppletie-duur om deze resultaten te bevestigen.

Tip: Laat jouw vitamine D waarde eens meten en ga over tot actie wanneer deze te laag blijkt te zijn. Raadpleeg een (orthomoleculair) arts voor verdere informatie.
Link wetenschappelijk artikel