Botox vs Fillers blijft regelmatig verwarring geven bij mijn (nieuwe) klanten. Mensen die niet weten of het nou Botox is of toch een filler die ze in hun mondhoek hebben laten injecteren. Het verschil is groot en daarom leg ik dit jullie graag uit.

Botox:

Botox is de meest gebruikte merknaam voor Botuline Toxine, dit is een eiwit dat spieren laat ontspannen. Botuline toxine wordt voor verschillende dingen toegepast:

  • Behandelen van dynamische rimpels: dynamisch betekent de rimpels die ontstaan doordat je spieren aanspant, zoals bij fronsen of lachen.
  • Overmatig zweten: dit komt doordat de zweetspieren ontspannen door de Botox
  • Migraine
  • Spasme (het ongecontroleerd samentrekken van spieren).
  • Corrigeren van mimiek in gezicht, bijvoorbeeld de tandvleeslach, hierbij zorgt de Botox dat bij lachen de bovenlip minder omhoog wordt getrokken, zodat er minder tandvlees te zien is.

Het duurt ongeveer 1 á 2 weken voordat je het effect van botuline toxine ziet en blijft zo’n 3 tot 6 maanden zichtbaar. Daarna is het goed om je Botox weer bij te laten werken, zodat de spieren niet de mogelijkheid krijgen om rimpels te veroorzaken.

Fillers:

Fillers (zoals de naam doet vermoeden) vullen delen van de huid op. Een filler is een gel met hyaluronzuur, dit is het eiwit in je huid dat de stevigheid aan de huid geeft. Het lichaam lost dit hyaluronzuur zelf weer op, hierdoor is de filler niet permanent en zal het zo’n 12 tot 18 maanden blijven zitten.

Fillers bestaan in verschillende vormen. Het grootste verschil is de stevigheid van de filler. De stevigste fillers worden gebruikt om contourveranderingen aan te brengen: bijvoorbeeld het versterken van de jukbeenderen of kaaklijnen, waardoor je een jeugdigere uitstraling krijgt.

De dunste fillers worden gebruikt om kleine rimpeltjes op te vullen, of om de huid zelf te verstevigen en hydrateren. Wanneer je bijvoorbeeld een craquelé aspect van de huid hebt, geeft dit een mooie versteviging en hierdoor jongere uitstraling.

Daarnaast kun je filler ook gebruiken voor het opvullen van lippen, de vorm van de neus veranderen of het opvullen van de traangootjes (“wallen”).

Als je benieuwd bent wat voor behandeling voor jou het meest geschikt is, ben je bij ons altijd welkom voor een adviesgesprek.

Bronnen: