De mate van rimpels en veroudering van de huid werd onderzocht door Koreaanse wetenschappers.

Koreaanse wetenschappers verdeelden 110 vrijwilligers in een suppletie- en placebogroep. De deelnemers waren 41 tot 59 jaar oud en hadden rimpels en een droge huid. Gedurende twaalf weken kregen de deelnemers dagelijks een supplement met 1 x 10^10 CFU Lactobacillus plantarum HY7714 of een placebo. De huid werd iedere vier weken beoordeeld op rimpelvorming, het vochtgehalte, de elasticiteit en de glans.

Na twaalf weken werd in de probioticumgroep een significante toename gezien van het vochtgehalte van de huid van gezicht en handen. Ook werd in beide groepen na vier, acht en twaalf weken een significante vermindering gezien van het vochtverlies via de diepere huidlagen (transepidermaal vochtverlies). In de probioticumgroep was na twaalf weken het transepidermale vochtverlies in het gezicht en de de onderarmen echter nog minder dan in de placebogroep. Bovendien hadden proefpersonen in de probioticumgroep  na twaalf weken significant minder diepe rimpels en een significante toename van de glans van de huid. Al na vier weken nam de elasticiteit van de huid met 13% toe onder invloed van suppletie, na twaalf weken werd een toename van 22% gezien. Dit verschilde significant ten opzichte van de placebo.

Het probioticum Lactobacillus plantarum HY7714 verbetert de conditie van de huid en blijkt ‘anti-aging’ effecten te bezitten. Uit dierstudies blijkt dat het probioticum van invloed is op de expressie van genen die het vochtgehalte van de huid reguleren.

Hoe krijg je deze goede bacterie binnen?

VOEDING:

L. plantarum wordt vaak gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen, waaronder zuurkool, augurken, pittige olijven, Koreaanse kimchi, Nigeriaanse Ogi, zuurdeeg en ander gefermenteerd plantaardig materiaal. Ook bevat kaas, gefermenteerde worsten en stockfish deze bacterie.

SUPPLEMENT:

L. plantarum is een bestanddeel in VSL #3.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26428734