Zonnebrand als de beste anti-rimpelcrème. Hoe zit dat?

De zon heeft een positieve invloed op ons lichaam en geest. Het geeft ons energie en kracht maar het kan ook schade toebrengen. Tevens kan het een grote boosdoener zijn in het huidveroudering proces. De pigmentcellen in onze huid beschermen ons tegen de zon. Zij vormen pigmentdakjes op de huidcellen zodat zonlicht wordt geweerd of geabsorbeerd. Wanneer er veel zonlicht is, wordt je huid bruin omdat zij meer pigment moet aanmaken om de bescherming te kunnen bieden. Bij overmatige zonnestraling zijn deze pigmenthoedjes niet meer voldoende waardoor er een verbranding ontstaat. Hoewel dit onschuldig kan ogen, brengt dit wel degelijk gevolgen met zich mee. Deze gevolgen worden meestal pas zichtbaar vanaf ons 30ste levensjaar in de vorm van; ouderdomsvlekken, verminderde elasticiteit, volume verlies, rimpels en gebrek aan stevigheid. Soms kan de schade dusdanig groot zijn dat er onrustige huidplekjes kunnen ontstaan (huidkanker).

Voorkomen is dus beter dan genezen! Vrees niet, de huid is een geweldig orgaan met een zeer krachtig herstellend vermogen. Uzelf kan haar helpen door verantwoord met de zon om te gaan. Een goede zonnebrandcrème beschermt de huid tegen zowel UVA als UVB straling. Een sterke anti-oxidant zoals vitamine C vormt een uitstekende combinatie met een sunblock. Antioxidanten bestrijden namelijk vrije-radicalen welke vrijkomen in de huid onder invloed van zonlicht. Niacinamide (vitamine B), retinol (vitamine A) en tocopheryl acetate (vitamine E) zijn ook voorbeelden van goede anti-oxidanten. Al deze stoffen vormen dus eigenlijk een prachtig anti-age complex.

Aantal tips voor verantwoorde zon-exposure:

  • Gebruik een goede zonnebrandcrème met minimaal SPF30 welke bescherming biedt voor zowel UVA als UVB straling.
  • Meerdere keren per dag smeren
  • Vermijd de bekende uren op de dag waarbij de zonnestraling het sterkt is (12u-15u).
  • Een jaren 90 gebruinde huid is niet meer van deze tijd, onder de zonnebank is dus uit den boze;)
  • Gebruik onder je sunblock een antioxidant serum zoals vitamine C serum.
  • Met name die eerste zonnestralen in het voorjaar hebben veel invloed op de huid. De pigmentcellen zijn namelijk nog in winterslaap en zijn gewend aan een lage UV-index. Zij hebben de pigmentdakjes nog nauwelijks aangemaakt en er is dus minimale bescherming.

‘De huid beschermd jou, bescherm jij je huid?’ (citaat NVH)