maagzuurkalchten refleqt clinic haarlem

MAAGZUUR

Met maagzuur, brandend maagzuur of zuurbranden wordt het te vaak terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld.
Maagzuur klachten komen veel voor. 1 op de 5 Nederlanders heeft wekelijks last van. Vervelend natuurlijk, maar wat helpt tegen maagzuur?
Bij sommige mensen met maagzuur klachten staat het sluitspiertje van de maag te vaak open en stroomt vaker dan gemiddeld maagzuur omhoog de slokdarm in. De medische term hiervoor is hernia diafragmatica. Het is verstandig, wanneer er sprake is van een hernia, om dit via de huisarts en het ziekenhuis te laten onderzoeken en/of behandelen.
Wanneer er geen sprake is van een eenĀ hernia diafragmatica dient er naar de spijsvertering gekeken te worden. Het kan zijn dat hier een stoornis in zit wat ervoor zorgt dat het voedsel te lang in de maag blijft waardoor het omhoog kan komen. Er is dan vaak sprake van een maagzuur tekort in plaats van teveel. Maagzuurremmers die vaak worden voorgeschreven bij maagzuur klachten zijn dan absoluut geen goed idee. Een maagzuurremmer kan dan zelfs de spijsverteringsproblemen verergeren gezien je juist maagzuur nodig hebt om voedsel te kunnen verteren.
Wanneer er te weinig maagzuur is wordt het voedsel minder goed verteerd waardoor er voedingstekorten en ziektes kunnen ontstaan. Veelal gaat te weinig maagzuur gepaard met buikpijn klachten, opgeblazen gevoel en winderigheid.

BEHANDELING BIJ MAAGZUUR

Wanneer er geen sprake is van een hernia, is het zinnig een gezondheidsplan op maat te laten maken door onze orthomoleculair arts zodat de maagzuur klachten opgelost kunnen worden.

De arts bespreekt tijdens het consult met u welke aanvullende onderzoeken er nodig zijn om ervoor te zorgen dat de spijsvertering weer goed gaat verlopen. Aanvullend onderzoek kan bijvoorbeeld een ontlastingstest zijn waarbij er specifiek gekeken wordt hoe de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten verloopt. Wanneer dit verstoort is kan een spijsverteringsenzym (tijdelijk) uitkomst bieden.

Realiseer u dat stress een negatieve werking heeft op de aanmaak van maagzuur. Hoe meer stress hoe minder maagzuur. Stress verlaging middels leefstijl en voeding zijn dan ook belangrijk en worden opgenomen in het gezondheidsplan.

maagzuur klachten refleqt clinic haarlem

MAAGZUUR SPECIALIST

franca van der smit orthomoleculair arts cosmetisch arts refleqt clinic haarlem

Drs. Franca van der Smit

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl